ГоловнаРеєстраціяВхід ТОВ "АГРОПРОМ-М" Четвер, 28.03.2024, 13:13:36
  Проектування - Форум Вітаю Вас Гість | RSS

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Форум » Різне » Проектування (Порядок розробки проектної документації)
Проектування
InquisitorДата: Вівторок, 14.05.2013, 16:52:48 | Повідомлення # 1
Бог цього сайту!)
Група: Администраторы
Повідомлень: 112
Репутація: 666
Статус: Offline
Посилання

Порядок розробки проектної документації
Проектування об’єктів здійснюється з дотриманням законодавства України на підставі вихідних даних. Вихідні дані для виконання проектних робіт на відповідній стадії Замовник зобов’язаний надати до початку виконання проектних робіт.

До складу вихідних даних належать:
- архітектурно-планувальне завдання (АПЗ);
- технічні умови по інженерному забезпеченню об’єкта (ТУ);
- завдання на проектування;
- інші вихідні дані (перелік цих даних наведений у ДБН А.2.2-3-2004).

Крім того, Замовникові необхідно попередньо вирішити питання із землею: одержати її у власність, взяти в оренду, отримати акт вибору площадки "траси" або акт обстеження площадки. Місця розташування об’єктів визначаються місцевими органами містобудування і архітектури на підставі дозволу на будівництво виконавчих органів місцевого самоврядування, а також затверджених чинних містобудівних документів.

АПЗ і ТУ надаються Замовникові у порядку, встановленому постановою Кабінету Міністрів України від 20.12.99 № 2328. Завдання на проектування Замовник розробляє сам або доручає проектувальникові за окрему плату. Для розробки і одержання АПЗ на нове будівництво (реконструкцію) Замовник подає заявку в Головкиївархітектуру.

ТУ - це комплекс умов і вимог до інженерного забезпечення об’єкта архітектури, які повинні відповідати його розрахунковим параметрам, у тому числі: водопостачання, каналізація, тепло-, енерго-, газопостачання, радіофікація, зовнішнє освітлення, відвід ґрунтових вод, телефонізація, телебачення, диспетчеризація, пожежна охорона тощо. Перелік технічних умов по інженерному забезпеченню конкретного об’єкта архітектури визначається в АПЗ. Виконання технічних умов є обов’язковим для всіх Замовників, проектувальників і будівельників. ТУ повинні передбачати винятково такі роботи і у таких обсягах, які необхідні для здійснення інженерного забезпечення об’єкта, що проектується.

Замовник може одержати ТУ одним з передбачених порядком способів:
- звернутися в ГЛАВАПУ;
- доручити одержання ТУ спеціалізованій (проектній) компанії, яка за відповідну плату за півтора-два місяця збере необхідні документи;
- одержати документи самотужки, але це може зайняти багато часу (хоча й обійдеться в набагато меншу суму).
 
InquisitorДата: Середа, 15.05.2013, 10:24:00 | Повідомлення # 2
Бог цього сайту!)
Група: Администраторы
Повідомлень: 112
Репутація: 666
Статус: Offline
Стадії проектування
До складу проектної документації можуть входити такі стадії розробки:
I. Ескізний проект "ЕП";
II. Техніко-економічне обґрунтування "ТЕО", техніко-економічний розрахунок "ТЕР";
III. Проект "П";
IV. Робочий проект (РП);
V. Робоча документація (Р).

Все це разом називається стадіями проектування. Залежно від категорії складності об’єкта проектування може здійснюватися в одну, дві або три стадії. Визначення складності об’єкта стосується компетенції Замовника і проектувальника.

Замовник може доручити проектувальникам виконання передпроектних робіт з розміщення об’єкта на будь-якій території без спеціальних дозволів і погоджень (за винятком зон з особливим охоронним режимом). Такі передпроектні роботи не можуть бути стадією проектування і підлягають тільки розгляду і схваленню Замовником та органами містобудування і архітектури. Склад, обсяг і вартість цих робіт визначаються відповідним договором (контрактом).

I. Стадія: Передпроектна пропозиція
У стадію предпроект входять Ескізний Проект, що дозволяє більш детально проробити всі параметри об’єкта до прийняття остаточних рішень з усіх розділів проектування, і Дизайн-Проект, що представляє комплекс робіт з розробки інтер’єру та екстер’єру проектованого об’єкта відповідно до функціонального призначення і обраного стильового напряму.
Ескізний проект (ЕП)
"ЕП" розробляється для принципового визначення вимог до містобудівних, архітектурних, художніх, екологічних і функціональних рішень об’єкта, підтвердження можливості створення об’єкта цивільного призначення.
У складі "ЕП" для обґрунтування ухвалених рішень щодо завдання Замовника можуть додатково виконуватися інженерно-технічні розробки, схеми інженерного забезпечення об’єкта, розрахунки кошторисної вартості і обґрунтування ефективності інвестицій, у випадку проектування об’єкта у кварталі існуючої забудови - містобудівне обґрунтування розміщення об’єкта.
"ЕП" розробляється на підставі завдання на проектування і вихідних даних.
При розробці "ЕП" і визначенні його складу варто керуватися "Положенням про ескізний архітектурний проект", затвердженим наказом Держбуду України від 23.10.91 № 51-839/1. "ЕП" після узгодження органами містобудування і архітектури, схвалення при тристадійному проектуванні або затвердження при двостадійному проектуванні інвестором є підставою для розробки наступної стадії.

II. Техніко-економічне обґрунтування (ТЕО) і техніко-економічний розрахунок (ТЕР)
ТЕО розробляється для об’єктів виробничого призначення, що вимагають детального обґрунтування відповідних рішень та визначення варіантів і доцільності будівництва об’єкта.
ТЕР застосовується для технічно нескладних об’єктів виробничого призначення.
ТЕО і ТЕР розробляються на підставі завдання на проектування і вихідних даних.
 
InquisitorДата: Середа, 15.05.2013, 10:24:11 | Повідомлення # 3
Бог цього сайту!)
Група: Администраторы
Повідомлень: 112
Репутація: 666
Статус: Offline
III. Стадія: Проект (Частина робочого проекту, що затверджується)
Проект - основна стадія проектування об’єктів будівництва і реконструкції, що затверджується. Розробляється відповідно до державних норм, правил і стандартів. Засвідчується відповідним записом відповідальної особи за проект (головного інженера проекту, головного архітектора проекту, який керує проектом).
Проект розробляється для визначення містобудівних, архітектурних, художніх, екологічних, технічних, технологічних, інженерних рішень об’єкта, кошторисної вартості будівництва і техніко-економічних показників на підставі завдання на проектування, вихідних даних і схваленої при тристадійному проектуванні попередньої стадії.
Проект після погодження і затвердження є підставою для розробки наступної стадії проектування. Склад і зміст розділів "П" можуть уточнюватися і доповнюватися Замовником у завданні на проектування залежно від призначення і складності проектованих об’єктів.
Склад:
- Концептуальне рішення;
- Пояснювальна записка;
- Розрахункове обґрунтування.

IV. Робочий проект (РП)
"РП" розробляється для визначення конкретних містобудівних, архітектурних, художніх, екологічних, технічних, технологічних, інженерних рішень об’єкта, кошторисної вартості будівництва, техніко-економічних показників і виконання будівельно-монтажних робіт (робочі креслення). "РП" застосовується для технічно нескладних об’єктів, а також об’єктів з використанням проектів масового застосування (типових проектів).
"РП" є узагальнюючою стадією проектування і складається з двох частин - погоджувальної і робочого креслення. Погоджувальна частина підлягає погодженню, експертизі та затвердженню, а робочі креслення розробляються для будівництва об’єкта. Затверджувальна частина складається з пояснювальної записки, виконаної у скороченому щодо проекту обсязі, залежно від виду будівництва і функціонального призначення об’єкта, кошторисної документації, розділу організації будівництва і креслень. До складу пояснювальної записки повинен входити розділ ОВНС (оцінки впливу на навколишнє середовище).
V. Стадія: Робоча документація (Р)
Стадія "Р" розробляється для виконання будівельно-монтажних робіт на підставі затвердженої попередньої стадії (іноді можливі винятки). До її складу входять робочі креслення. Обсяг і деталізація робочих креслень повинні бути доведені до мінімально необхідних обсягів.
Після затвердження "П", "ЕП", "ТЕР" за рішенням Замовника робочі креслення можуть розроблятися підрядником чи іншим проектувальником, що одержав у встановленому порядку право на відповідний вид діяльності, із залученням авторів або за їх письмовою згодою на виконання робочих креслень іншими виконавцями з дотриманням авторських рішень затвердженого "П", "ЕП", "ТЕР" і дотриманням авторських прав.
Для окремих особливо складних об’єктів проектувальник під час виконання робочої документації може здійснювати додаткові розробки, що не передбачені нормативними документами і уточнюють матеріали проекту. Необхідність зазначених розробок визначається Замовником. Для об’єктів виробничого призначення до складу вихідних даних повинні входити також відомості про потребу в енергоресурсах, обслуговуючих площадках та охороні обладнання.
Склад:
- Робочі креслення;
- Специфікації обладнання, виробів і матеріалів;
- Кошторисна документація;

Виготовлення, склад проектної документації, оформлення креслень регулюється відповідно до:
ГОСТ 21.101-97 "Система проектної документації для будівництва. Основні вимоги до проектної та робочої документації"
ДБН А.2.2-3-2004 "Склад, порядок розроблення, погодження та затвердження проектної документації"
ДБН А.3.1-2-93 "Порядок надання дозволу на виконання будівельних робіт"
ДБН А.3.1-5-96 "Організація будівельного виробництва"
ДБН А.3.1-3-94 "Прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів. Основні положення"
 
InquisitorДата: Середа, 15.05.2013, 10:26:42 | Повідомлення # 4
Бог цього сайту!)
Група: Администраторы
Повідомлень: 112
Репутація: 666
Статус: Offline
Склад документації по робочому проекту

Робочий проект - сукупність креслень, що дозволяють під час будівельно-монтажних робіт максимально наблизити бажане до дійсного, він є чіткою інструкцією для виконробів, яка відповідає на споконвічні питання "що", "як" і "де" у рамках конкретного об’єкта, що проектується.

Пропрацювання найменших дрібниць дозволяє нам якісно виконати всі будівельні та оздоблювальні роботи. При розробці робочого проекту передусім враховується технологічність і безпека, інтер’єру проектованих приміщень надається індивідуальність.

Склад документації може змінюватися відповідно до технічного завдання на проектування.

1. Генеральний план території будівель споруд чи комплексів:
- план дорожніх покриттів;
- план організацій рельєфу.

2. Архітектурна частина:
- плани поверхів;
- плани мурування;
- план покрівлі;
- розрізи;
- фасади;
- вузли конструкцій стін, перекриттів, покрівлі;
- експлікація підлоги;
- специфікація віконних прорізів;
- специфікація дверних прорізів.

3. Конструктивна частина:
- план фундаментів;
- ґанки і сходи;
- план перекриттів і покриття;
- вузли перекриттів, фундаментів, сходів;
- план покрівлі;
- специфікації витрат матеріалів по всіх конструкціях;
- план каркасу (якщо будинок каркасний);
- колони, балки (якщо будинок каркасний);
- приямки, підпільні канали за завданням суміжних розділів.
 
InquisitorДата: Середа, 15.05.2013, 10:28:30 | Повідомлення # 5
Бог цього сайту!)
Група: Администраторы
Повідомлень: 112
Репутація: 666
Статус: Offline
4. Опалення:
- плани опалення;
- плани теплих підлог;
- схеми магістральних трубопроводів опалення;
- розподільна гребінка котельні;
- принципова схема гарячого водопостачання;
- вузли підключень;
- специфікація обладнання та матеріалів.

5. Вентиляція:
- плани вентиляції;
- схеми вентиляційних систем;
- специфікація обладнання і матеріалів.

6. Кондиціонування:
- плани з установкою і розведенням фреонових трас;
- плани з розведенням труб кондиціонерного відводу;
- плани з розведенням кабелів електроживлення і керування;
- специфікація устаткування і матеріалів.

7. Водопровід і каналізація:
- плани систем водопроводу;
- плани систем каналізації;
- схеми мережі господарсько-питного водопроводу;
- схема мереж поливального і протипожежного водопроводу;
- водомірний вузол;
- схема мережі побутової і виробничої каналізації;
- специфікація обладнання та матеріалів;

8. Електротехнічна частина електроустаткування:
- принципова схема ввідно-розподільної шафи (ВРУ);
- прокладка кабелю від ТП до ВРУ;
- принципові схеми розподільної мережі;
- плани розміщення світильників;
- плани вимикачів і розеток;
- специфікація устаткування і матеріалів.

9. Зв’язок та сигналізація

10. Радіофікація та телебачення

11. Автоматизація технологічних процесів будь-якої складності

12. Блискавкозахист
 
InquisitorДата: Середа, 15.05.2013, 10:29:16 | Повідомлення # 6
Бог цього сайту!)
Група: Администраторы
Повідомлень: 112
Репутація: 666
Статус: Offline
13. Дизайн інтер’єру:
Розробка дизайну-проекту будь-якої складності для різних типів приміщеннь - від квартири до офісу:
- обмірне креслення приміщення;
- ескізна пропозиція;
- план монтажу перегородок з вказуванням дверних і віконних отворів;
- план розміщення меблів;
- план підлоги в масштабі (зі специфікацією підлогового покриття);
- план стелі в масштабі (зі специфікацією матеріалів);
- схематичний план освітлення;
- схематичний план розеток і вимикачів;
- план сан. вузлів з прив’язкою сантех. обладнання;
- план кухні з прив’язкою кухонного обладнання;
- розгорнення стін окремих ділянок приміщення;
- схема укладання плитки в приміщеннях;
- специфікація меблів, обладнання, техніки (за необхідності).

14. Візуалізація проекту - можливість побачити дизайн приміщення у найбільш реалістичному 3-х вимірному зображенні.
Авторський супровід - присутність дизайнера на кожному етапі робіт: контроль виконання дизайну-проекту, підбір плитки, підлогового покриття, текстилю, меблів, предметів інтер’єру, світильників, устаткування, техніки та ін.
- незалежно від вартості, до кожого дизайн-проекту входить максимальний набір послуг: розробка проекту, 3D-візуалізація, авторський супровід на кожному етапі робіт, знижки в спеціалізованих магазинах.
- за необхідності дизайнер може виїхати на об’єкт для обмірювання приміщення та підготовки попередньої ескізної пропозиції.
- якщо ж Вам необхідно оновити інтер’єр без кардинальних змін, перепланувань і ремонтів, наші дизайнери зроблять консультацію щодо стилю і наповнення приміщення безпосередньо у Вас на об’єкті.

15. Внутрішньомайданчикові інженерні мережі

16. Внутрішньомайданчикове освітлення

Для виконання робочого проекту необхідна проектна документація, що розробляється на підставі Завдання на проектування відповідно до вихідної та дозвільної документації і з дотриманням Інструкції про порядок розробки, погодження, затвердження і складу проектної документації на будівництво підприємств, будівель і споруд.

Рабочая документація містить у собі понад двадцять розділів, її склад необхідний і достатній для втілення (будівництва) об’єкта нерухомості силами кваліфікованої будівельної організації.

У багатьох випадках, Замовники не приділяють належної уваги робочій документації, намагаючись зробити все паралельно (будівництво і робочу документацію), що приводить до затягування строків виконання робіт і додаткових матеріальних затрат. Ми Вам радимо дотримувати черговості. Робіть все поступово, але якісно. Коли готовий повний комплект робочої документації, можна без хвилювання приступати до будівництва.

Необхідні документи для розробки Вашого індивідуального робочого проекту визначать наші фахівці на основі наявних у Вас документів.
 
InquisitorДата: Середа, 15.05.2013, 10:29:56 | Повідомлення # 7
Бог цього сайту!)
Група: Администраторы
Повідомлень: 112
Репутація: 666
Статус: Offline
Завдання на проектування. Перелік основних даних і вимог.

Коли попередні переговори підійшли до стадії укладання Договору на проектні роботи, необхідно скласти "ЗАВДАННЯ НА ПРОЕКТУВАННЯ".

У даній формі пункти Завдання спочатку заповнює Проектувальник, а потім дозаповнює і затверджує Замовник. По кожному об’єкту складається індивідуальний перелік "Завдання на проектування". Нижче ми наводимо приклад переліку пунктів такого завдання:
1. Назва і місцезнаходження об’єкта.
2. Підстава для проектування.
3. Вид будівництва.
4. Дані про інвестора.
5. Дані про Замовника.
6. Дані про генерального проектувальника.
7. Дані про генерального підрядника.
8. Стадійність проектування з визначенням затверджуваної стадії.
9. Інженерні вишукування.
10. Вихідні дані про особливі умови будівництва (сейсмічність, група складності умов будівництва на просадних ґрунтах, території, що затоплюються тощо).
11. Основні архітектурно-планувальні вимоги і характеристики запроектованого об’єкта.
12. Черговість проектування і будівництва.
13. Вказівки про необхідність:
- розробки окремих проектних рішень у кількох варіантах і на конкурсній основі;
- попередніх погоджень проектних рішень із зацікавленими відомствами;
- виконання демонстраційних матеріалів, макетів і креслень інтер’єрів, їхній склад і форма;
- виконання науково-дослідних і дослідно-експериментальних робіт у процесі проектування і будівництва;
- технічного захисту інформації.
14. Дані про вид палива і попереднє узгодження щодо його використання (якщо передбачається власне теплопостачання).
15. Потужність або характеристика об’єкта, виробнича програма.
16. Вимоги з облаштування площадки.
17. Вимоги до інженерного захисту територій і об’єктів.
18. Основні вимоги щодо інвестиційних намірів.
19. Вимоги до розробки розділу "Оцінка впливів на навколишнє середовище".
20. Вимоги щодо енергозбереження і енергоефективності.
21. Дані про імпортні технології і (або) науково-дослідні роботи, які пропонує застосувати Замовник.
22. Вимоги до режиму безпеки і охороні праці.
23. Вимоги до розробки спеціальних заходів.
24. Призначення приміщень.
25. Перелік проектованих будинків і споруд у складі комплексу.
 
InquisitorДата: Середа, 15.05.2013, 10:30:41 | Повідомлення # 8
Бог цього сайту!)
Група: Администраторы
Повідомлень: 112
Репутація: 666
Статус: Offline
Типове проектування.

На сьогодні існує величезний вибір проектів житлових будинків, серед яких ми допоможемо Вам знайти саме Ваш будинок відповідно до Ваших власних побажань.

Надані Вам проекти здатні задовольнити найвитонченіший смак. Стиль, вишуканість, функціональність, зручність і практичність внутрішнього планування - відмінні риси кожного з них.

Ви можете обрати будь-який проект будинку, що сподобався, з каталогу або укласти договір на будівництво будинку за Вашим індивідуальним проектом. Якщо ж Ви обрали типовий проект, але хотіли б його доповнити власними ідеями, наші фахівці внесуть будь-які зміни, зроблять всі необхідні перерахунки, відповідно до яких і будуть зводити Ваш будинок- будинок Вашої мрії.

Якщо Ви готові самі обрати проект без допомоги фахівців, то почати треба з підготовки відповідей на прості питання:
яке призначення майбутнього будинку (наприклад, для постійного проживання);
для проведення літніх місяців або для зимівлі;
скільки дорослих і дітей будуть проживати в будинку постійно і скільки гостей Ви бажаєте періодично приймати з ночівлею або тільки вдень;
скільки осіб з постійно проживаючих мають похилий вік.

Потім необхідно відповісти на цілий ряд технічних питань, починаючи з того, які типи ґрунтів пролягають під вашим майбутнім будинком, як глибоко перебувають ґрунтові води, які види палива будуть використатися для опалення, куди і які очисні спорудження передбачається відводити стоки, чи є у вашому районі можливість підключення до електромережі тощо. Список подібних питань, якщо не нескінченний, то досить широкий. І з усіх цих питаннь бажано зібрати хоча б первинну інформацію.
 
InquisitorДата: Середа, 15.05.2013, 10:32:05 | Повідомлення # 9
Бог цього сайту!)
Група: Администраторы
Повідомлень: 112
Репутація: 666
Статус: Offline
Будівництво
Реконструкція житлових будинків
"Якщо хочеш змінити підлогу, спершу полагодь дах"

Причиною реконструкції будинку звичайно є його фізичне і моральне зношування. Фізичне зношування зумовлюється зниженням міцнісних властивостей конструкції за час тривалої експлуатації.

Реконструкція, як і будівництво, починається з великої проектної роботи. Розглянемо основні завдання, що розв’язуються в процесі реконструкції будинку. Реконструкція будинку може передбачати:

Реорганізацію і переустаткування внутрішніх приміщень;
Посилення всіх несучих конструкцій;
Будівельні роботи з метою зміни корисної площі будинку - прибудови, надбудови, переобладнання горищного приміщення під мансарду;
Ремонт вимощення;
Зміна поверховості будинку;
Проведення ремонтних робіт усередині будинку (підлоги, стелі, перегородки, сходові марші, двері, вікна й т.ін.);
Проведення додаткового утеплення підлоги, покрівлі, облицювання будинку різними матеріалами;
Виготовлення камінів, печей, встановлення чи заміна комунікацій та інженерного обладнання.

Невдало проведена реконструкція будівлі може завдати шкоди конструкції будівлі. Необхідно серйозно поставитися до вибору фірми-підрядника. Тільки солідні будівельні організації здатні здійснити якісну реконструкцію будинку.
 
InquisitorДата: Середа, 15.05.2013, 10:32:41 | Повідомлення # 10
Бог цього сайту!)
Група: Администраторы
Повідомлень: 112
Репутація: 666
Статус: Offline
Промислова реконструкція

Реконструкція об’єкта - проведення будівельних робіт з метою зміни існуючих техніко-економічних показників об’єкта і підвищення ефективності його використання.

Комплекс проведених при реконструкції робіт:
- реорганізація об’єкта;
- демонтаж і посилення несучих конструкцій будинків;
- зміна габаритів і технічних показників;
- будівництво прибудов і надбудов будинків;
- прибудова покрівель, перекриттів і переходів у будинках;
- переобладнання горищних приміщень будинків;
- будівництво і реконструкція інженерних систем і комунікацій будинків;
- проведення ремонтних, оздоблювальних і теплоізоляційних робіт.
 
InquisitorДата: Середа, 15.05.2013, 10:33:47 | Повідомлення # 11
Бог цього сайту!)
Група: Администраторы
Повідомлень: 112
Репутація: 666
Статус: Offline
Надбудова

Особливо слід зазначити такий актуальний напрямок робіт, як зведення надбудов, прибудов і мансардних поверхів до існуючих будинків. Такі надбудови дозволяють значно збільшити площі приміщень з мінімальними витратами для Замовника.

Каркасні конструкції - найбільш ефективне рішення для будівництва надбудов і прибудов. Власне виготовлення металевих каркасів істотно знижує вартість зведення надбудов і дає можливість їх оригінальної прибудови.

За короткий термін термін Ви одержите істотно збільшену площу адміністративного або виробничого приміщення і вирішите всі проблеми швидко і без зайвих витрат. При цьому будівництво ведеться без обмеження експлуатації діючого будинку.

Панельно-каркасна технологія будівництва дозволяє за дуже короткий час звести прибудову і надбудову до будинку потрібного призначення, не витрачаючи при цьому серйозних засобів на підготовку складних фундаментів і масивних стін.

При цьому оздоблюватися прибудова може такими ж матеріалами, якими оздоблений будинок. У ряді випадків не потрібно проводити дорогих робіт з посилення існуючого фундаменту.
 
Форум » Форум » Різне » Проектування (Порядок розробки проектної документації)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

 

ТОВ "Агропром-М" © 1995-2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz